martes, 25 de octubre de 2011

32 años y mi primera redacción en catalán sin faltas -creo- ortográficas y -supongo- gramaticales:

Redacció: opinió sobre el que diu Santiago Niño Becerra de la crisi actual.

            Estic d’acord amb molts aspectes del text, com ara el que diu sobre els especuladors. Per a mi son els principals causants de la crisi; els especuladors immobiliaris. I aquest especuladors son tant els constructors, les agencies immobiliàries, els bancs que tenen pisos al seu nom com els particulars que aquests darrers anys s’han enriquit a costa de incrementar excessivament i de manera descontrolada els preus dels habitatges.
            Però no nomes els bancs; també veig com a culpables tots aquells que volien viure per sobre de les seves possibilitats -ja sigui per ingenuïtat o per irresponsabilitat- i demanaven crèdits hipotecaris altíssims. I, es clar, els bancs que feien els crèdits, sense restriccions, a tothom, a persones que clarament ho tindrien molt difícil per pagar el crèdit sencer en cas de quedar-se sense feina. I a més penso que a Espanya la gent te com massa assumit que és normal comprar pisos, quan a la resta d’Europa el mercat de lloguer està millor considerat, i es pot viure perfectament a un pis sense haver de comprar-lo.
            També penso que els estats haurien de haver posat més controls a l’hora de fixar els preus dels habitatges, perquè a la constitució diu que tenim dret a un pis digne, però amb els preus dels lloguers i dels pisos es completament impossible per una persona sola amb un sou normal o mínim el fet de viure de manera digna. Per a mi es impensable només parlar de comprar un pis; em sembla una absurditat, i la majoria dels anuncis al carrer de “es ven pis”; un insult. Es com pagar 15.000 euros per un quilo de patates.
            Estic també d’acord amb el que diu al referir-se al nostre futur. Crec que sobretot a la classe mitjana i a la que te menys ingressos es a la que més l’afectarà la situació actual. Sobretot a gent com jo; joves no tan joves, aturats i sense pares amb propietats immobiliàries. Però la veritat, jo i molta gen com jo mai hem tingut res importat a la vida –diners, pisos, cotxes-, i ara tampoc no tenim deutes amb cap banc ni cap persona, i no sortim a la televisió dient que ara no podrem pagar les tres hipoteques, els dos cotxes i el col·legi dels nostres cinc fils...
            Però el que si penso es que s’ha de ser més optimista que el autor del text, perquè no son temps aquests com per a rendir-se fàcilment. S’han de explicar els problemes, però també pensar sobre com actuar per trobar les solucions entre tots.



No hay comentarios:

Publicar un comentario